Erzurum Yöresel Yemekleri
Cağ Kebabı
Erzurum denilince insanın aklına cağ kebabı gelir.Çünkü Erzurum ile bütünlemiş bir lezzettir.Cağ kebabına yatay döner diyenler büyük ihtimalle yemekten anlamayan insanlardır.Döner ile yakından uzaktan bir benzerliği söz konusu dahi olamaz. Bu kebap için doğu ve Güneydoğu yaylalarında özel yetiştirilmiş bir yaşından büyük kuzulardan elde edilen etin sinirleri zarları vs. ayıklanarak elde edilir. Türkiye'nin bir çok yerinde yenilir ama en lezzetlisi ana vatanı olan Erzurum'da yenilir. Sakın yanlış anlaşılmasın diğer illerdeki cağ kebabı yapan yerler kötü yapıyor demiyorum sadece bir Erzurumlu olarak Erzurum'da yapılan kebabın daha lezzetli olduğunu söylüyorum.
Kadayıf Dolması
Cağ Kebabı'nın yanında olmazsa olmazı kadayıf dolmasıdır. Kebaptan aldığınız lezzeti ikiye katlar. Kadayıfın içine bolca ceviz koyularak sarma gibi sarılıp yumurtaya bulanarak kızartılır.Kızarmış kadayıflar şerbetin içine atılarak tatlandırılır.Soğuk olarakta yenilebilir ama asıl lezzeti sıcakken çıkar.
Cağ Kebabı'nın yanında olmazsa olmazı kadayıf dolmasıdır. Kebaptan aldığınız lezzeti ikiye katlar. Kadayıfın içine bolca ceviz koyularak sarma gibi sarılıp yumurtaya bulanarak kızartılır.Kızarmış kadayıflar şerbetin içine atılarak tatlandırılır.Soğuk olarakta yenilebilir ama asıl lezzeti sıcakken çıkar.
Erzurum'a gidip bu iki lezzeti tatmamış olan insan çok şey kaybetmiştir. Erzurum'a gidemeyenlerde mutlaka bulunduğu ilde sadece cağ kebabı yapan bir yere gitmelerini tavsiye ediyorum bu lezzetten mahrum kalmayın
Bonus Yemek
Dut Çullaması
Babaannem ilk yaptığında yüzümü buruşturmuştum.Çünkü bildiğiniz kuru dut ile yapılan omlet.Sakın dut ile omlet ne alaka demeyin bende öyle demiştim her yörenin kendine ait bir yemekleri vardır.Erzurumluyum demem 15 senemi aldı yemeklerine alışmam bir ömür sürecek gibi duruyor.Yapılışına gelecek olursak kuru dutlar sıcak suda 10-15 dk yumuşayana kadar bekletilir,daha sonra tereyağı ile kavrulduktan sonra üzerine yumurta kırılır. Kahvaltılarda servis edilir.