Mercimek Çorbası

Yemek yapmaya yaklaşık 14-15 yaşlarında başladım.İlk yaptığım yemek ise mercimek çorbasıydı.Belki ilk yaptığım yemek için bana öyle gelmiştir dedim ama bir tabak yiyen ikinci tabağıda istedi. Şuan bana hangi yemeği en güzel yapıyorsun diye sorulduğunda mercimek çorbası derim. Tadı diğerlerinden biraz farklı Çünkü çeşit çeşit baharat kullanıyorum.Bir önceki yazımda da söylemiştir baharat katmaktan korkmayın elinize gelen baharatları katın tabi dozunda olmak şartı ile.Malzemelerde ölçü belirtmiyorum göz kararı katın.

Şimdi isterseniz malzemelere değinelim.

  • Kırmızı mercimek
  • Bir yemek kaşığı yeşil mercimek
  • Soğan
  • Sarımsak
  • Salça
  • Baharat
  • Su (Et suyu yada Tavuk suyu olabilir,yoksa bulyonda kullanılabilir)
  • 1 yemek kaşığı un (Blenderdan geçirecekseniz gerek yok)
  • Tereyağ ve sıvı yağ

Yapılışı

Öncelikle mercimeğimizi bol suda yıkıyoruz ve kenara alıyoruz.Soğan ve sarımsağı küçük küpler halinde tenceremize atıyoruz.Soğanlar,sıvı yağ ile Hafif pembeleştikten sonra salçamızı ekleyip biraz daha kavuruyoruz.Salçanın çiğ kokusu çıktıktan sonra yıkadığımız mercimeği de ekleyip kavuruyoruz.Burada önemli olan salçayı yakmamak, eğer yanarsa tadı değişebiliyor. Mercimekler 1-2 dk kavrulduktan sonra suyumuzu ekliyoruz.Zamanınız varsa soğuk su ile yapılması taraftarındayım. Çünkü kaynama süresi uzadığı için lezzetler birbiri ile karışıyor ve ortaya mükemmel sonuç çıkıyor. Kaynamaya başladıktan sonra sadece tuz ilave ediyoruz ve mercimeklerin pişmesini bekliyoruz.(yaklaşık kaynamaya başladıktan 40 dk sonra) Pişen mercimeği blenderdan geçirecekseniz geçirebilirsiniz. Süzeceksenizde yavaş yavaş mercimeği eze eze tel süzgeç ile süzün 

  Temiz bir tencerede tereyağını eritip 1 yemek kaşığı un katıp 2-3 dk kavuruyoruz.Kavrulan una süzdüğümüz mercimeği ekliyoruz (bir yemek kaşığı ezdiğimiz mercimekten de katıyoruz) ve ocağın altını biraz yüksek açıyoruz.Kaynamaya başlar başlamaz baharatları katıyoruz (nane, pul biber, kekik, karabiber, tuz ) ve 7-8 dk kısık ateşte baharatların özünün çıkmasını bekliyoruz ve ocaktan alıp 20 dk dinlendiriyoruz ve çorbamız servise hazır.

Not: Ben yaparken ıhlamurun bir yaprağını da ekliyorum tabi siz beğenmeyebilirsiniz ama güzel oluyor ve ayrıca baharatlardan çay kaşığının ucu kadar köri ve zerdaçalda ekliyorum. Eğer köri kullanacaksanız aşırıya kaçmayın tadı çok baskın olur çok çok az kullanın ki tadanlar köri olduğunu anlamasın çünkü köri koydum dediğinizde yüzlerini buruştururlar ama koyduğunuzu bilmediklerinde ne kadar lezzetli olmuş derler.


Bu blogdaki popüler yayınlar

Krepten Pasta

Ballı Tavuk Sote